more from
Mana Mana Records

Villamos (Remastered)

by Másfél

/
  • Streaming + Download

    Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
    Purchasable with gift card

      €4 EUR  or more

     

1.
2.

about

The band:

Másfél was one of the most important and loved underground act of the 90’s in Hungary.
They were active for more than two decades, recorded many albums, and concert albums, played their tunes in every important venues of Hungary also had many gigs in all over Europe or Russia.

It’s not easy to define their unique sound, since it contains many elements from rock, jazz, post punk or funk, even electronic components. One thing is sure; this instrumental blend of many styles helped the band to conquer the stages of Europe including the main stage of Sziget. Másfél was always known for their experimental style, they constantly tried to implement more and more of the many musical impressions they encountered.

In spite of all the successes and fame their albums were never released in digital formats. Today their previous CDs are hard to find items. To change this we’re proud to present the first 2 albums of the band in remastered digital version.

The album:
In 1998, in addition to their album Katasztrófamámor and the two hundredth live concert also brought together a single. The first of the two tracks is the seven minute long Remíz, which is sharper and more intimate then the second one. Originally this title was made for the short film Villamos of produced and released by Nyitrai Márton a year before in 1997. The another song is called Neonhal, which is restrained than the first, but its tense mood and monotonous rhythms fits nicely with Remíz.

The remastering of the original recordings was funded by NKA.
------------------------------------------------------------------------

Másfél – Villamos (Remastered)
A Másfél a ’90-es évek egyik legfontosabb és legkedveltebb magyar underground bandája volt. Két évtizedet végigzenéltek, készítettek koncertalbumot a Tilos az Á-ban és az A38 Hajón, gyakran léptek fel acid-partykon, de Franciaországtól Oroszországig sokfelé játszottak külföldön is. Zenéjük alapvetően alternatív rock, eleinte sok jazz, post punk és funk, később még több elektronikus hatással. Instrumentális zenével könnyebb lehetett meghódítani a külföldi színpadokat, mint magyarul próbálkozva, viszont egyáltalán nem jellemző hogy valaki a Sziget fesztivál nagyszínpadáig jut ilyesmivel, nekik ez is sikerült. Történetük során végig kísérleteztek, egyre több zenei hatást építettek be, sokszor léptek fel quadro-ban, a terem négy sarkába telepített színpadokon, a ’90-es évek közepén pedig a csellót is csatasorba állították, ami aztán tényleg kipörgette az unikum-mérőt.
Mindezek ellenére mára eljutottunk odáig, hogy a lemezeiket nem könnyű beszerezni, ezen túl pedig az eredeti felvételek minőségével maga a zenekar sem teljesen elégedett. A helyzet megoldásaként az összes lemezt kiadja a Mana Mana Records remasterelt formában. Ez hosszú és fáradságos munka, de ha a végére érünk (terveink szerint még idén), némi lazításként kiadunk egy vinyl válogatást is a legjobb Másfél számokból.

Az 1998-ban a kétszázadik koncertjét letudó zenekar, a Katasztrófamámor album mellett egy kislemezt is összehozott. A két hosszú számot tartalmazó anyagot a hét perces karcosabb, beindultabb Remíz nyitja. Eredetileg ez az egy évvel korábban készült Villamos című Nyitrai Márton rövidfilm zenéje volt, innen a lemez címe. A másik dal a Neonhal visszafogottabb, de monoton ritmikájával és feszült hangulatával szépen illeszkedik a Remízhez.

Az anyag újramaszterelését az NKA támogatta.

credits

released July 31, 2017

license

all rights reserved

tags

If you like Másfél, you may also like: